Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Esnaf Odası Başkanı Canbaz: AVM yeni yasası küçük esnafa çare olmaz”

Esnaf Odası Başkanı Canbaz:  AVM yeni yasası küçük esnafa çare olmaz”

Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M. Fatih Canbaz, perakende yeni kanun tasarısının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M. Fatih Canbaz, perakende yeni kanun tasarısının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘Perakende Yasa Tasarısı’nı Meclis’e göndermesiyle birlikte konu hakkında açıklama yapan Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M. Fatih Canbaz, tasarının bu haliyle eksik olduğunu, ihtiyaca cevap veremeyeceğini bildirdi.

Kamuoyunun yıllardır tartıştığı ancak bir türlü yasalaştırılamayan Perakende Yasa Tasarısının, nihayet Meclis’e gönderildiğini hatırlatan Canbaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca açıklanan tasarıdaki ayrıntıların, perakende sektörünü tatmin edemeyeceğine dikkat çekti.
Yasanın çıkıyor olmasının önemli olduğunu ancak bu haliyle çok eksik olduğuna vurgu yapan Canbaz, bağlı bulundukları Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunca, talep edilen birçok konuyu yasada göremediklerini dile getirdi.
Küçük esnaf için önemli ayrıntıların yasada bulunmamasının esnafı kurtarmayacağı uyarısı yapan Canbaz, esnaf derken, küçük esnaf kastedilmiyor. Küçük esnaf, AVM’lerde kira bedeli alınmadan ya da kiranın onda biri karşılığı yer alabilir” ifadelerinin yer aldığını ifade etti.
Canbaz devamında şöyle konuştu:
“Bağlı bulunduğumuz konfederasyonumuz, çalışanların sosyalleşmesi ve küçük esnafımızın hayat bulması adına Pazar günleri AVM’ler tatil olsun önerisi getirdi. Bu talebimiz yasada yok. Ekonomiyi zora sokan, kontrollü büyüme adına tehlikeli, yan yana açılan marketlere dur diyecek bir komisyon istenmişti bu talebimizde gerçekleşmedi. Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) sisteminin perakende sektörünü bir çatı altında toplayacak olması çok olumlu. Perakendeciler özellikle ticari işlerini halletmek için belediye ve itfaiyeye gitmek zorunda kalıyordu. Şimdi bu sistem aracılığıyla buralara gitmeden işlerini halledebilecek. Zaman kazanma ve bürokrasiden kurtulma açısından çok olumlu. AVM kirası konusu var. Esnafımız AVM kiralarının altından kalkamaz. Dolar bazında metrekaresine 150-200 doları nasıl ödesin? Düşünce tarzı çok doğru ama bu önemli hususla ilgili çok acil bir yönetmelik çıkarılması lazım.”



  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli